Реми и срещу световната вицешампионка за Нургюл Салимова в Торонто

15-04-2024

 Реми и срещу световната вицешампионка за Нургюл Салимова в Торонто

 Нургюл Салимова направи реми с черните фигури срещу китайката Лей Тъндзие в партия от деветия кръг на Турнира на претендентките в Торонто. 

Надпреварата ще определи съперничката на шампионката Дзю Уъндзюн в мач за световната титла.

Китайката и българката разиграха защита Филидор, като Лей Тъндзие опита да бъде максимално агресивна и предприе атака с пешките си. Българката допусна колебания на 10-ия ход и сякаш инициативата отиде в съперничката, но и тя направи грешка на 16-ия ход, като избра да играе на сигурно, а не агресивен подход. И така нещата останаха без предимство за една от двете.

На 37-ия ход след трикратно повторение, Тъндзие и Салимова се съгласиха на реми.

С това българката събра актив от 4 точки, а китайката е с 5.5. Точно съперничката на Нургюл от тази сутрин игра в последния мач за световната титла, но не успя да отнеме короната на сънародничката си Уъндзюн.

Лидерката в класирането Тан Зонзъ (Китай) победи Рамешбабу Ваишвали (Индия) с 1-0 в деветия кръг. Другите две партии завършиха с реми:Катерина Лагно (Русия) - Конеру Хумпи (Индия) и Анна Музичук (Украйна) - Александра Горячкина (Русия).

Така Зонзъ води с 6 точки, а Горячкина и Тъндзие имат по 5.5.

Следва Лагно с 5 точки, Салимова и Конеру имат по 4, Музичук е с 3.5, а Ваишвали има 2.5.

Точно с последната в списъка ще играе Нургюл с белите фигури в десетия кръг на надпреварата в Торонто. Една от двете загуби в състезанието дотук на 20-годишната българка дойде именно срещу Рамешбабу Ваишвали. Другата бе от Горячкина.

 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 29-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82447 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28771 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00064 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net